Hrady.cz
Zámek vznikl přestavbou got. tvrze, postavené před r. 1384 Vilémem ze Staré u starší tvrze (snad 13. stol., postav. Arnoštem ze Staré). V l. 1571-73 přestavba sídla Jiřím Pruskovským z Pruskova na renes. zámek. Opraven v 2. pol. 20. stol. Od r. 2007 rodiny Sukových, opraven a přístupný od r. 2008.
Letecký snímek Staré Hrady

Prohlídkové okruhy: Jak se žilo za císaře pána Fr. Josefa I., Zámecké pohádkové sklepení, Hradní pohádková půda

Graficke pismenko Hradní a zámeckou částí vede první prohlídkový okruh "Jak se žilo za císaře pána Františka Josefa I." Velké množství exponátů představuje život prostých lidí, měšťanů a šlechty v období vrcholu habsburské monarchie, návštěvníci si prohlédnou také kupecké krámky, koloniál, barokní kuchyni, komnaty a kancelář pana nadlesního. Novinkou r. 2012 je Čarodějná dračí komnata dračího krále Rozumbraďáka a jeho ženy, dračí královny Starostlindy. Živé pohádkové bytosti - princezny, čarodějnice, čarodějové a vodnice návštěvníky provedou dalšími dvěma prohlídkovými okruhy, které vedou do pohádek čaroděje Archibalda I. - druhý okruh vede zámeckým pohádkovým ...

historie

První zmínka pochází z roku 1340, kdy je pod názvem "Stará" v závěti Arnošta ze Staré odkazována tvrz s dalším majetkem jeho manželce Adličce. Po smrti Arnošta ze Staré r. 1342 statek zdědili jeho tři synové, Bohuš, Arnošt a Smil z Pardubic (Arnošt byl později prvním pražským arcibiskupem). Roku 1358 převzal Starou jejich nejmladší bratr Vilém ze Staré, zvaný z Pardubic, který ji později vlastnil společně se svým synem, Smilem Flaškou z

E.H. podle Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku 6. - východní Čechy, kolektiv autorů, nakl. Svoboda r. 1989; http://www.starehrady.cz; Encyklopedie českých tvrzí 3., kol. autorů, nakl. Argo 2005, 26.2. 2013

popis

V severozápadním sousedství zámku (součást stavení čp. 20) je středověký valeně klenutý sklep, který je považován za pozůstatek první tvrze, postavené pravděpodobně již ve 13. stol. Arnoštem ze Staré. Přesnou podobu tvrze nelze určit, zbytkem tvrze mohla být i vedlejší budova (dnes již zbořená) ve tvaru T, vyznačená na katastrální mapě z r. 1842 mezi zámkem a domem čp. 20. V bezprostředním okolí nálezy keramiky ze 13. stol. Areál gotického

Veronika Vaňková, E.H. podle Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku 6. - východní Čechy, kolektiv autorů, nakl. Svoboda r. 1989; http://www.starehrady.cz; Encyklopedie českých tvrzí 3., kol. autorů, nakl. Argo 2005, 6.8. 2008
    Unikátní renesanční komplex s figurálními sgrafity. Původně gotický hrad s rukopisem petroparléřské hutě s přistavěným renesančním zámkem a podzámčím. Dnes se zde návštěvníkům nabízejí tři prohlídkové okruhy Hrad a zámek - Jak se žilo na Františka Josefa I. a okruhy Do pohádek čaroděje Archibalda I. - Zámecké pohádkové sklepení a hradní pohádková půda. Staré Hrady jsou skvělým celoročním výletem pro děti i dospělé.
    Petra Suková, 30.6. 2009

Noční prohlídky, Svatby, Suvenýry, Rezervace, Úschovna zavazadel, Parkoviště, Restaurace, Občerstvení, Program pro školy, Rodiny s dětmi, Bezbariérový, WC
    tvrz přestavěná na zámek
     Jičín  (JC)