zámek Randez-vous

Dianin chrám, Lednicko-valtický areál
Lovecký zámeček byl postaven v klasicistním slohu roku 1812 na počest Jana I. Josefa z Lichtenštejna. Architektura je součástí Lednicko-valtického areálu, památky UNESCO.
Graficke pismenko Klasicistní lovecký zámeček byl vystavěn na počest vojevůdce napoleonských válek Jana I. Josefa z Lichtenštejna. Byl dokončen roku 1812 knížecím stavitelem Josefem Konrhäuselem podle projektu Josefa Hardtmutha. Romantická stavba je parafrází římských triumfálních oblouků. Hlavní fasády Dianina chrámu jsou členěny čtyřmi představenými sloupy, na něž dosedá atikové patro. Patky i hlavice sloupů jsou korintské. Architektonicky jsou obě hlavní fasády až po korunní římsu shodné. Atikové patro je na severní fasádě děleno vždy dvěma okny, na jižní třemi reliéfy, fasády jsou dále ozdobeny vždy dvěma reliéfy čtvercovými a dvěma rondely. Obě průčelí vyzdobil Josef Klieber ...
Cedule u místa, 31.7. 2004

Břeclav  (BV)