Hrady.cz
Zříceniny hradu založeného koncem 13. století Demeterem z Bukové. Hrad často měnil majitele. Za Pernštejnů hrad postupně chátral a od roku 1588 se uvádí jako úplně pustý.
Graficke pismenko Nad říčkou Loučkou nedaleko vsi Strážek můžete objevit zříceniny hradu Mitrova. V podhradí je rekreační středisko s prima hospůdkou. Na hrad vede modrá turistická cesta ze zastávky vlaku Věžná.
14.7. 2002

historie

Nevelké, ale zřetelné zbytky hradu na úzké šíji ploché ostrožny v meandru Bobrůvky (Loučky – pozn. red.) u osady a novodobého zámku téhož jména. Název se odvozuje od Demetera z Bukova, avšak zdá se, že jde o záměrnou připomínku předka zakladatele hradu spíše z matčiny strany. Hrad se poprvé připomíná roku 1358, kdy se podle něho píše Bohuslav z Mitrova. Ještě roku 1351 se psal po Víckově, stejně jako už dříve Bernard a Archleb. Datování

Část textu z cedule v podhradí, 14.7. 2002
    Někdy v 80. letech 13. století vybudoval Demeter z Bukové, z rodu, který měl v erbu křídlo, asi půl hodiny cesty od Strážku na úzkém horském hřebeni, obtékaném ze tří stran říčkou Bobrůvkou, hrad, který nazval po sobě Dimitrov, zkráceně Mitrov. Stavitelé hradu vybrali nejužší místo ostrohu, oddělili je hlubokým příkopem a za ním postavili zeď a věž, která ovládala nevelkou planinku za příkopem, stáčejícím se po mírnějším svahu a táhnoucím se

Žďár nad Sázavou  (ZR)
    Mitrov