Hrady.cz
V jádře renesanční stavba z poč. 16. stol. Na radnici upravena v r. 1661. V r. 1881 přestavěna a upravena fasáda v pseudogotickém slohu. V letech 1929–30 přestava v necitlivém moderním slohu s nádechem renesance.
pohled na radnici z Masarykova náměstí
© Jan P. Štěpánek 06/2008
Graficke pismenko Významnou stavbou a památkou Nového Jičína a jeho centrálního Masarykova náměstí je původně renesanční městská radnice, novodobě upravená ve 30. letech 20. století. Radnice se nachází v jižní části jihozápadní fronty náměstí a je dodnes sídlem městského zastupitelstva a obecní správy.

historie

Objekt radnice má pravděpodobně prapůvod v bývalém gotickém měšťanském domě. V r. 1503 tento starší objekt vyhořel i s celým městem. Renesanční dispozice a klenby přízemí pocházejí z přestavby po roce 1586. V roce 1586 také povoluje císař Rudolf II. jako radnici využívat městský zámek. Až roku 1661 je nárožní měšťanský dům využit pro potřeby radnice. Dílčí úpravy a přestavby prodělala radnice po třicetileté válce a požárech na konci 18.

Jan P. Štěpánek s využitím K. Kuča: Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Libri, Praha 2000, 22.7. 2008

popis

Radnice je tvořena nárožním dvoukřídlým objektem v jihozápadní části náměstí. Dvoupatrová stavba s průchozí věží nad průchodem z náměstí do Lidické ulice byla v letech 1929–30 velmi necitlivě přestavěna ve slohu připomínajícím velmi nešťastně renesanci. Hlavní průčelí je v přízemí doplněno o tři půlkruhově otevřené arkády podloubí a balkon na kamenných konzolách v patře. Průčelí završuje nad korunní římsou nízká pseudoantika. Průčelí doplňuje

WC, Bezbariérový, Parkoviště, Suvenýry, Rezervace, Úschovna zavazadel, Samostatné prohlídky
     Nový Jičín  (NJ)