Hrady.cz
Lovecký zámeček pojmenovaný po patronu lovců sv. Hubertovi postavený začátkem 18. století Černínovy z Chudenic.
Svatý Hubert
Pohled od severu
Graficke pismenko Lovecký zámeček Svatý Hubert byl založen počátkem 18. stol. Černíny z Chudenic. Zámeček je patrová stavba na půdorysu osmiúhelníka je zakončena lucernou s 8 okénky, nad ní je ještě korouhvička s jelenem. Okna zámečku i okna lucerny směřují do osmi průseků - při honech byla v lucerně hlídka, která dávala otáčením korouhvičky signál, kterým průsekem zvěř proběhla.
18.2. 2004

historie

Při silnici z Jesenice do Čisté na Rakovnicku stojí pod Plávečským vrchem v oboře zámek pojmenovaný po patronu lovců sv. Hubertovi. Kolem něho je několik budov pro lesní zaměstnance. Zámek postavili na začátku 18. století Černínové z Chudenic, majitelé petrohradského panství, uprostřed symetricky rozdělené obory. V hubertské oboře vznikly některé básně Jaroslava Vrchlického, když pobýval v l. 1872 – 1875 u svých rodičů v Čisté. Černínům patřil

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Severní Čechy, 13.2. 2006
    Kaple nedaleko sv. Huberta
    Po lesní cestě a posléze kolem hospodářského dvora dojdeme cca po dvou kilometrech na vyvýšeninu se starou alejí, v níž stojí kaple - téměř věrná zmenšenina sv. Huberta. Je ve velmi špatném stavu, ale opravy již započaly, kaplička má již novou střechu.

lovecký
     Rakovník  (RA)