Hrady.cz
Zachovalý hrad z 13. století založen olomouckým biskupen Brunem ze Šamburka. V 16. století sloužil jako věznice. V roce 1643 dobyt Švédy. R. 1855 arcibiskup Bedřich Fürstenberg prodal hrad státu na zřízení věznice. V l. 1859 - 1870 proběhla potřebná adaptace hradu, který slouží jako státní věznice.
Graficke pismenko Hrad leží pár km západně od Mohelnice (kde je super koupání pískovně). Dávejte si pozor při fotografování a raději zvolte dostatečnou vzdálenost – v blízkosti hradu je totiž fotit zakázáno.

historie

Hrad z 13. století založen olomouckým biskupen Brunem ze Šamburka, v roce 1424 neúspěšně dobýván husity. Koncem 15. století pozdně gotická přestavba a v polovině 16. přestavba renesanční. V této době objekt začíná příležitostně sloužit jako věznice. V roce 1643 byl sice dobyt Švédy, ale v témže roce při zpětném dobývání císařským vojskem vyhořel. Následuje barokní přestavba (1664–1684). Začátkem 18. století začal ztrácet vojenský význam, roku

Mass, Turyna Petr, 18.1. 2004
    Hrad Mírov byl vybudován na skalnatém útesu nad obcí Mírovem nejpozději v l. 1258–1266. Původně asi vznikl jako biskupský lovecký hrad, avšak záhy se stal střediskem biskupského manského obvodu. Někteří historikové uvádějí jako dobu jeho vzniku již počátek 13. století a odůvodňují to českým jménem hradu, které v pozdější době, zejména za biskupa Bruna ze Schauenburku (1245–1281) – i jemu se většinou založení hradu přičítá –, nebylo obvyklé, ale

Kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Severní Morava, Nakladatelství Svoboda, Praha 1983 (doplněno redakcí podle wikipedia.org), 22.2. 2009

Ubytování
     Šumperk  (SU)