Hrady.cz
Branický dvůr získali dominikáni od císaře r. 1625, po zničení Švédy r. 1648 obnoven r. 1761 na čtyřkřídlý objekt s nárožní dvoupatrovou zvonicí. Ve spodní části věže reliéf ukřižovaného Krista. Od 2. světové války do r. 2014 dvůr chátral, nový nájemce má areál upravit na pivovar a restauraci.
Pohled z dvora
Graficke pismenko Dominikánský dvůr a zámek se nachází ve staré části pražské čtvrti Braník, která je nyní součástí městské části Praha 4. Je sevřen v prostoru mezi ulicemi Ke Krči, Jiskrovou a Branickou. V ulici Ke Krči je nejbližší zastávka městských autobusů zvaná U Staré pošty; autobusy sem přijíždějí od stanice metra B Smíchovské nádraží nebo konečné stanice metra C Háje.

historie

Braník je starobylá ves. Poprvé je zmiňován již r. 1088 v zakládací listině vyšehradské kapituly. Z historických pramenů vyplývá, že ve 14. stol. patřila část zdejších pozemků českým královnám a zbytek několika pražským kostelům, které je pronajímaly měšťanům. Za husitské revoluce se tohoto majetku zmocnilo Staré Město pražské, které jej vlastnilo až do r. 1547, kdy mu byl majetek konfiskován Ferdinandem I. za účast v protihabsburském spiknutí.

Jiří Špaček, 4.7. 2015
    Branický dvůr pochází ze začátku 17. století. V roce 1610 jej získali dominikáni od sv. Jiljí ze Starého města. Od té doby probíhala postupně výstavba dnešního dvora. Vznikaly další stavby potřebné pro stavbu pivovaru, který dominikáni v objektu založili. Pivovar fungoval až do konce 19. století, kdy ho odkoupili sládci z branického pivovaru. Ten byl nově postaveného nedaleko odtud. A zakoupili proto, aby ho zavřeli a zabránili tak konkurenci.

Pavel Vítek – zdroj: Pavel Vlček a kol. Umělecké památky Prahy. Velká Praha A-L, , Academia, Praha 2012 , 14.8. 2015

popis

Nejstarší části Branického dvora po jeho získání dominikány pochází do poloviny 17. století. Tehdy vzniklo severovýchodní křídlo s kaplí s. Kříže. Z původních čtyř křídel se do současnosti dochovaly tři včetně zvonice z roku 1761. Ve spodní části věže směrem do Branické ulice je umístěn reliéf představující ukřižovaného Krista, k němuž se modlí dominikán. Představu o podobě dvora si lze představit z jeho popisu z poloviny 19. století. Podle

Praha 4-Braník
    Další zámky