Hrady.cz
Téměř zaniklý hrad Berků z Dubé vznikl na poč. 14. stol. V r. 1456 dobyt vojskem lužických měst, v průběhu 16. stol. pozvolna zpustnul.
Skalní brána
Až si budete opékat buřtíky, tak nerozdělávejte oheň pod skálou. Teplo jí narušuje a praská.
autor neuveden
Graficke pismenko Asi 8 km severovýchodně od Nového Boru je možné nalézt nevelké zříceniny hradu Milštejna. Vlakem do zastávky Svor a dále po červené turistické 4,5 km.
28.5. 2002

historie

V částí Lužických hor, kterou ovládal v době přemyslovské i později rod Berků z Dubé, stával na pískovcové skále uprostřed hlubokých lesů, táhnoucích se na sever od Cviková k vrchu Luž na česko-německém pomezí, hrad Milštejn. Třebaže se o jeho počátcích nedochovaly žádné zprávy, válcová obranná věž, jejíž zbytky se ještě před 200 lety tyčily nad krajinou, napovídá, že hrad vznikl na přelomu 13. a 14. století, kdy vyrůstaly v okolí nové

Liberecký kraj
     Česká Lípa  (CL)