Hrady.cz
Městská věž v Litoměřicích patří k výrazným pozdně gotickým a renesančním městským věžím českých měst. Otázka návaznosti na starší objekt není vyřešena, současná věž snad z let 1514–7. Vždy patřila městu, přízemní komora sloužila jako městský tresor.
© Luděk Pitter 09/2003
Graficke pismenko Jednou z dominant města Litoměřic je i čtyřpatrová městská věž navazující na děkanský kostel Všech svatých. Bohužel tato věž je nepřístupná, ale v Litoměřicích není o vyhlídková místa nouze. Najdete ji přímo na Mírovém náměstí.
Věž je vysoká 54 m a k ochozu 37 m o základně 10,5 x 10.5 m.
16.2. 2004

historie

Věž je připomínána již ve 14. stol. a na začátku 16 století zde prováděl stavební úpravy mistr Jiřík z Plzně. Přízemní místnost, přístupná z kostela, sloužila ve válečných dobách k úkrytu majetku občanů Litoměřic. Samotná věž je přístupná přímo z ulice a od 1. patra obsahuje konstrukci z dřevěných trámů pro zavěšení zvonů. V úrovni ochozu byla koncem 16. stol. vyzděna místnost pro věžného.
    16.2. 2004
    Datování stavby je značně komplikované: zvononosná stolice, která vyplňuje všechna patra věže až pod ochoz, je postavena z trámů, poražených na konci 15. století. Protože nebylo technicky možné zabudovat dlouhé hlavní trámy do stojící věže, je prakticky jisté, že kromě přízemí pochází celá věž až z doby stavby konstrukce, tedy z let 1514–17. Naopak architektonické články přízemí napovídají na dobu 13. či 14. století. Věž se tedy buď stavěla

Ivan Grisa, dle K. Kuča, Města a městečka..., svazek 3, 23.11. 2008

věž