zámek Vintířov

starý zámek
Původně renesanční, postavený kolem r. 1550 místo jedné z místních tvrzí Albrechtem Šlikem. Za J. A. Losyho 1717–20 tři čtvrtiny zbořeny kvůli stavbě sousedního nového zámku. Po jeho dokončení opraven i zbytek původní budovy. Dnes v desolátním stavu.
starý zámek od přístupové cesty
Graficke pismenko Vintířov se nachází asi 1 km severně od Radonic, přibližně 8 km jižně od Kadaně. Autem je přístupný odbočkou se silnice II/225 u rozvodny Hradec ve směru na Vinaře, Blov a Miřetice u Vintířova, u poutní kaple se starou lípou vpravo. Oba zámky se ukrývají za areálem hospodářského dvora s výraznými renesančními a barokními stavbami (na severní straně návsi), autem lze dojet až k nim.
Nejbližší železniční zastávka Radonice u Kadaně je obsluhována jen o letních víkendech (viz Doupovská dráha), autobusové spojení ve volných dnech velmi sporadické. Přes Vintířov vedou modrá a žlutá turistická značka z Radonic do Kadaně (variantními trasami).
Ivan Grisa , 20.3. 2009

historie

Nejstarší zprávy o dnešní vsi Vintířov pocházejí z roku 1295. V roce 1403 jsou zde, podle některých pramenů, uváděny dvě tvrze a panství rozdělené mezi Vlčka z Vintířova a Arnošta ze Šumburku. Jedna z tvrzí následně beze zbytku zanikla a na místě druhé, která byla stržena, byl asi okolo roku 1550 vybudován Albrechtem Šlikem vodní renesanční zámek s třemi okrouhlými věžovými baštami, vodním příkopem a padacím mostem. Šlikové získali majetek, když

tvrz přestavěná na zámek
     Chomutov  (CV)