Hrady.cz
Zříc. got. hradu zal. Markvartici v 13. stol., majitelem též Jan z Michalovic. Jeho rod drží hrad až do r. 1468, kdy je připojen k Mladé Boleslavi. Opuštěn v 16. stol. Charakteristicky nakloněná věž zv. Putna, v 19. stol. podkopaná hledači pokladů.
Nejlépe do Mladé Boleslavi a odtud přímo k hradu vlakem nebo autem.
28.5. 2002

historie

Někdy v polovině XII. století přijal český král Vladislav do svých služeb lužického válečníka Markvarta. Jemu a jeho dědicům postoupil veškerou, svobodnými českými národy dosud neobsazenou půdu a Markvartici se tak stali držiteli rozsáhlého území tehdejšího severního Boleslavska. Zde pak budují nová hradní sídla, zakládají vsi a dvory Jednou z nových staveb byl i hrad na skále nad tokem řeky Jizery, nazvaný podle starobylého kostelíka

28.5. 2002
    Hrad byl založen Markvartici patrně na počátku poslední čtvrti 13. století. Prvním známým majitelem byl Jan z Michalovic. Jeho rod držel hrad až do roku 1468, kdy byl objekt připojen k Mladé Boleslavi, přestal být udržován a v průběhu 16. století byl již pustý. V 19. století byla podkopána jeho věž, v důsledku toho se šikmo roztrhla a její horní části se vcelku sesula o patro níž. V této šikmé poloze zůstala dochována.
    Marie Šustrová, 23.12. 2006
    Hrad Michalovice založil asi po polovině 13. století jeden z příslušníků rozvětveného rodu Markvarticů, kteří tehdy získali v povodí Jizery i v severních částech země rozsáhlé državy. Patřila mezi ně i boleslavská tržní osada pod bývalým knížecím hradem Boleslaví. Jedním z příslušníků tohoto rodu byl i Jan, který se od r. 1281 uváděl v pramenech „z Michalovic", a lze proto soudit, že nedlouho předtím vznikl stejnojmenný hrad. Páni z Michalovic

Kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Střední Čechy, Nakladatelství Svoboda, Praha 1984, 22.2. 2009

WC, Rodiny s dětmi, Suvenýry, Úschovna zavazadel, Úschovna kol, Samostatné prohlídky
     Mladá Boleslav  (MB)