Hrady.cz
Klášter klarisek založený v roce 1280. Po požáru kláštera začala výstavba nového konventního kostela, kterou přerušily husitské války. Stavbu pravděpodobně realizovala parléřská huť, zachoval se výrazný jižní portál. Klášter zrušen v roce 1783.
Graficke pismenko Panenský Týnec se poprvé uvádí v pramenech v roce 1186. Od roku 1280 zde stál klášter řádových sester klarisek, klášter v roku 1420 vyhořel a roku 1626 byl zrušen úplně. V městečku naleznete zříceninu nedokončeného gotického kostela z 15. stol., který je prokazatelně léčivým místem.
Vlky, 15.2. 2004

konvent klarisek u P. Marie
    Zdejší konvent snad založil kolem roku 1280 Plichta ze Žerotína. V roce 1382 klášter vyhořel a řád přistoupil k nové výstavbě, především kostela. Za husitských válek (1410) byla stavba kostela přerušena a následně byl klášter poškozen (1419). V roce 1420 se sem přestěhovaly klarisky z pražského Anežského kláštera. V roce 1548 (podle letopočtu nad vstupním portálem) vznikla na místě starší klauzury nová budova. Další škody utrpěl klášter za

Ivka (P. Vlček, P. Sommer, D. Foltýn: Encyklopedie českých klášterů, Libri, Praha, 1998), 11.6. 2007

popis

Na čtvercovou trolodní síň konventního chrámu navazuje dlouhý sedmiboký presbytář členěný čtyřmi pilíři. Podle všeho se na výstavbě nedokončeného kostela podílela huť Petra Parléře. Tribuna jeptišek byla zřejmě v západní části kostela. Výrazný jižní portál nese podobné znaky jako severní portál pražského Týnského chrámu a jižní portál Svatovítské katedrály. Do jihovýchodního rohu lodi je dnes vestavěna barokní zvonice z roku 1744.

klášter
     Louny  (LN)