Hrady.cz
Tvrz postavená koncem 14. stol. R. 1388 se uvádí Jan z Dřevěnice. V l. 1429–54 v majetku Havla z Dřevěnice, v l. 1511–41 Jindřicha Berky z Dubé, od r. 1560 Petra ze Šelmberka. Za Berků či Šelmberků renesančně upravena. R. 1596 tvrz koupil Jan Rudolf Trčka z Lípy a dál sloužila jen hospodář. účelům.
Celkový pohled na tvrz od silnice
Graficke pismenko Obdélná gotická tvrz byla postavena koncem 14. století. Za Berků či Šelmberků byla renesančně upravena, o čemž svědčí portálek i zbytky psaníčkových sgrafit. Za Trčků z Lípy byla počátkem 17. století připojena k panství hradu Kumburk a sloužila k hospodářským účelům. Stejné využití měla i za Šternberků, kteří ji přestavěli na sýpku
Pavel Zany Komárek podle Encyklopedie českých tvrzí, díl 1. A-J, ARGO, Praha 1998, 23.2. 2004

historie

Tvrz byla postavena koncem 14. stol. Jako první se r. 1388 uvádí Jan z Dřevěnice, r. 1393 Otík z Labouně a na Dřevěnici a r. 1396 Beneš z Dřevěnice. V l. 1429–1454 se zmiňuje Havel z Dřevěnice, který byl příznivec císaře Zikmunda. V l. 1511–1541 tvrz vlastnil nejvyšší zemský sudí Jindřich Berka z Dubé. Jeho syn Zdeněk prodal Dřevěnici r. 1560 Petrovi ze Šelmberka na Kosti. Za Berků či Šelberků byla tvrz renesančně upravena. Vdova po Petrovi se

Jičín  (JC)
    Dřevěnice