Den boje za svobodu a demokracii
Komplex mohutné jezuitské koleje s kaplí sv. Františka Xaverského na jihu a kostelem sv. Ignáce na severu vznikal postupně na místě několika desítek středověkých domů v letech 1658-1759. Po zrušení řádu slouží kolej jako nemocnice, kostel jako farní. Poškozeny náletem v únoru 1945, opraveny.
Mohutná barokní stavba na Karlově náměstí pochází z let 1658 až 1670.

Ignác z Loyoly
    Narodil se r. 1491 na zámku Loyole ve Španělsku. Jako důstojník obléhal Pampalonu, byl zraněn a při dlouhém léčení studoval životopisy svatých, čímž v jeho životě nastal silný zvrat. Vykonal pouť až do Svaté země, studoval filozofii a teologii. V Paříži založil společně s Františkem Xaverským Tovaryšstvo Ježíšovo. Byl vysvěcen na kněze a sepsal dílo zvané Duchovní cvičení. Jako jeho hlavní atribut lze považovat okrouhlou pečeť řádu s monogramem

Mass, Turyna Petr ; Věra Remešová - Ikonografie a atributy svatých, 3.3. 2004
    Novoměstská jesuitská kolej s kostelem svatého Ignáce a kaplí svatého Františka Xaverského
    Největší nefortifikační barokní stavba na území Nového Města pražského vznikla postupnou výstavbou v letech 1658 - 1759. Místo pro ni bylo na příkaz císaře Ferdinanda II. vybráno již roku 1624 poblíž kaple Božího těla, která stála uprostřed Dobytčího trhu (Karlova náměstí). Tu jezuité spravovali od převzetí pražské university roku 1622. Vybrané místo ale Otcům příliš nevyhovovalo, snažili se svou novoměstskou kolej umístit na Koňský trh

Ivan Grisa, dle R. Baťková a kol.: Umělecké památky Prahy - Nové Město, Vyšehrad, Vinohrady, Academia 1998, 2.12. 2011

klášter
    Praha 2-Nové Město