Hrady.cz
Zříceniny nevelkého hrádku založeného na počátku 15. století. Hrádek vlastnili Albert a Ratmír z Melechova. Po připojení k Lipnickému zboží v 15. stol. Janem Trčkou z Lípy byl hrad opuštěn a začal chátrat.
Graficke pismenko Tvrz Nelechov stávala na západním úpatí vrchu Nelechova nad obcí Kouty. Založena byla asi počátkem 15. století, kdy tu žili bratři Albert a Ratimír z Nelechova. Po Albertově smrti (†1421) žil na nelechovské tvrzi až do r. 1437 jeho syn Petr Skála. Tehdy se poprvé v pramenech připomíná tvrz. Po smrti Petra Skály připadla jako odúmrť císaři Zikmundovi a po dlouhém sporu dostala se i s nelechovským dvorem a vesnicemi Bilantovou Lhotou, Kouty a Březinkou do držení Matěje z Tisu. V 1. 1454 až 1540 se v držení tvrze vystřídalo několik majitelů. V roce 1540 získal nelechovskou tvrz a k ní patřící vsi koupí Jan starší Trčka ...

historie

Nedaleko stejnojmenného vrchu se nacházejí zbytky malého hradu Melechova zakryté lesem. Hrádek byl založen pravděpodobně na počátku 15. století za účelem chránit obchodní cestu z Rakous do Kutné Hory. Hrádek měl třípatrové obytné stavení a nevelký příkop, který byl napájen vodou z přilehlé studny. Na severovýchodní straně byl malý dvůr obehnaný zdí. Zde se také nacházela jednoduchá brána. V přízemí, které je dnes zčásti zasypané, se nacházely

Havlíčkův Brod  (HB)

Další tvrze v okolí