Hrady.cz
Rozsáhlá zřícenina gotického hradu se zachovaným pilířovým mostem a vstupní branou. Postaven zřejmě v 1. pol. 13. stol. Rozšiřován ve 14. a 15. stol. Několikrát obléhán a dobyt. Koncem 18. stol. opuštěn, poté rozebírán jako zdroj stavebního materiálu. V současnosti prochází postupnou rekonstrukcí.
Lukov - zřícenina hradu
Graficke pismenko Hrad se nachází asi 3 km nad stejnojmennou obcí. Jedná se o jeden z nejrozlehlejších hradů na Moravě. Několik posledních let ho spravuje Spolek přátel hradu Lukova. Opravena je vstupní věž a některé místnosti.
18.7. 2002

turistické

Na základě rozhodnutí Zastupitelstva obce Lukova ze dne 1. července 2004 došlo k uzavření hradu Lukova a vybírání vstupného.
    9.1. 2012
    Hrad Lukov se nachází v jihozápadní části Hostýnských vrchů, asi 2 km nad obcí Lukov nedaleko Zlína. Svojí rozlohou se jedná o jeden z největších hradů na Moravě, dnes již rozsáhlou zříceninu gotického hradu se zachovalým pilířovým mostem a vstupní branou. Hrad má rozsáhlou historii a je opředen o řadu pověstí, z nichž ta nejznámější je o zakopaném pokladu templářů, jenž je ukryt v podzemních chodbách. Lukovský hrad je zasazen do jedinečné

Spolek přátel hradu Lukova, 4.3. 2014

historie

Hrad Lukov se poprvé připomíná v r. 1332, kdy patřil pánům ze Šternberka, kteří jej vlastnili až do r. 1516. Ve 14. století měl hrad vlastní jádro tvořené hradním palácem, k němuž na jihu přiléhala hradní věž, připomínající věž hradu Buchlova. Věž střežila přístupovou trasu. Severní stranu chránila hradební zeď. Na konci 14. století byl hrad rozšířen o neobyčejně rozsáhlé předhradí, zpevněné nárožními věžemi, z nichž jedna – Svatojánská – se

Počátky hradu Lukova sahají do první třetiny 13. století. Z této doby pochází fragmenty kamenných prvků, které dokládají působení kameníků významné velehradské stavební huti. Na počátku 14. století jej nacházíme v držení mocného rodu Šternberků. V době česko - uherských válek byl hrad dobyt a vypálen vojsky uherského krále Matyáše Korvína. V této době pravděpodobně vzniká tzv. dolní hrad s věží Svatojánskou. V roce 1511 lukovské panství odkupují

Kulturní akce 2017
    11. únor - Lukovský zimní víceboj 22. duben - Pálení čarodějnic 30. duben - Albrecht z Valdštejna na hradě (400 let od založení kláštera ve Štípě) 3. červen - Den stromů a Den s Lesy ČR 9. červen - Noc kostelů (Kostel sv. Josefa a Kaple sv. Jana Křtitele) 23. červen - Večerní svatojánská mše na hradě 1. července - Strašidelná prohlídka (bude potvrzeno) 23. září - Den hradu 18. listopad - Adventní jarmark na hradě
    Vladan Krmášek, 9.3. 2016

Manželčina vina?
    Podle pověsti došlo kdysi na hradě Lukově k neštěstí, když malému synkovi hradního pána urazilo při hře těžké víko truhlice hlavu. Zlobou zaslepený otec přikládal vinu manželce, která synka nedokázala uhlídat, a proto ji srazil ze skalního útesu. Od té doby se tu aktéři této tragédie zjevují: v blízkosti skály žena vedoucí bělouše, ve zříceninách rytíř v bílém šatě a bezhlavý hoch se znamením zlaté podkovy na prsou.
    Lucie Lorencová, 21.6. 2005
    Podle pověstí je na hradě Lukov v dlouhých podzemních chodbách ukryté velké množství zlata a stříbra. Prý jde o jeden ze ztracených pokladů templářů, kteří tu údajně chvíli sídlili. Kolem půlnoci tu jezdí na koni bezhlavý templář v bílém hávu a poklad mu hlídá samotný čert se čtyřma očima. Ke všemu tu pobývá zlatá kachna, co každou noc snese tři zlaté dukáty. Kdo by je chtěl vzít, toho omámí svým syčením. Pak ho zlí duchové odnesou k podzemnímu

IvoR - z knihy Tajnosti moravských hradů a zámků 4 - L.Y.Koláček 2007, 29.11. 2007

Občerstvení, Suvenýry