Hrady.cz
Vývěr železitého pramene, který dal jméno pozdějšímu městu Roudnice, z barokní ohradní zdi zahrady někdejšího augustiniánského proboštství.
Pramen rudné vody
Graficke pismenko Pramen, který dal název městu Roudnice, najdete v ulici od náměstí Jana z Dražic směrem ke chrámu Narození Pany Marie. Je při klášterní zdi u zadní části chrámu.
Známky prvního osídlení v místech dnešní Roudnice nad Labem potvrzují archeologové již v prehistorických dobách. Na počátku 10. století již existovala osada Rúdnice či Rudenice a strážní přemyslovské hradiště při brodu přes řeku Labe na významné obchodní cestě vedoucí z Horní Lužice do Prahy. Název osady byl odvozen od pramenu rudné - červené vody, který zde vyvěrá dodnes, jen již není pitný.
Informace z internetové stránky Roudnice nad Labem, 8.2. 2004