Hrady.cz
Hrad z přelomu 13. a 14. stol. Prvními majiteli Jan a Hroch mladší z Maršovice, poté ho vlastnil Jan z Malovic. Hrad náležel k novohradskému panství. R. 1541 zpustl, dávno předtím opuštěn.
Graficke pismenko Hrad Louzek se nalézá 3 km ze zastávky vláčku Bujanov po žluté turistické cestě. Půjdete-li dále po modré přes Kaplice, dojdete na Pořešín. Cesta je to velmi příjemná podél řeky Malše.
28.5. 2002

historie

Hrad Louzek byl vystavěn asi na přelomu 13. a 14. století na ostrohu mezi řekou Malší a potokem, kdysi zvaným Katzbach, na ochranu staré zemské stezky vedoucí z Budějovic do Rakous. Prvními známými majiteli hradu byli Jan (1382 – 1412) a Hroch mladší (1382 – 1423) z Maršovice. Kdy se stal hrad majetkem Jana z Malovic, nelze zjistit, ale jeho synové Jan, Diviš a Bohuslav postoupili Louzek Oldřichu z Rožmberka. Od té doby náležel hrad k

Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku - Jižní Čechy, 10.6. 2003

Divoké táboření