Hrady.cz
Vodní mlýn je v Brozanech doložen počátkem 16. stol., současná budova z konce téhož věku. Stojí na bočním rameni Ohře, ohraničujícím ostrov sv. Klimenta ze západu. Počátkem 20. stol. osazena technologie vodní elektrárny, rekonstrukce budovy v 90. letech.
Graficke pismenko Brozany leží při Ohři - na ostrově sv. Klimenta, vytvořeném rameny řeky. To vytvořilo podmínky pro vznik jedné z dalších zajímavostí, kterou si můžete prohlédnout v této obci. Jedná se o zachovalou budovu vodního mlýna s psaníčkovitými sgrafity, která stojí hned pod tvrzí.

Vodní mlýn pod tvrzí dal v letech 1516 až 1528 postavit tehdejší majitel Brozan Jaroslav z Vřesovic, hejtman Litoměřického kraje a od roku 1529 dokonce zemský hejtman. Současně nechal postavit jez u Hostěnic na řece Ohři, kde začíná původní rameno řeky, dnes nazývané Mlýnská strouha, rozdělující obec Brozany na dvě části. Dnes je mlýn využíván jako malá vodní elektrárna.
7.2. 2004

Vodní mlýn v Brozanech
    Mlýn vznikl na tzv. mlýnské strouze, umělém rameni Ohře, postaveném v letech 1516–28. První správou o strouze je povolení probošta doksanských premonstrátek k její stavbě z roku 1516. Stavbu prováděli v rámci svých robotních povinností poddaní brozanského panství. Strouha začíná na hostěnickém jezu a po přibližně čtyřech kilometrech ústí zpět do Ohře pod Brozany. Současná stavba mlýna pochází z konce 16. století, střecha získala svůj tvar

mlýn
    vodní