Hrady.cz
Barokní palác vzniklý na místě několika domů na přelomu 17. a 18. století. Od roku 1861 sídlo zastupitelských sborů různých názvů a územních kompetencí. Od roku 1993 část komplexu budov poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.
Graficke pismenko Dennodenně medializované interiéry paláce se skrývají za devadesátimetrovým (mírně zalomeným) průčelím, jenž je zakončené masivním štítem. Štuky jeho tympanonu nesou znak Českého království, pod kterým zlatě svítí latinským nápisem Blaho státu budiž nejvyšším zákonem. Severní fasáda nese také pamětní desku s nápisem poukazujícím na ustavení republiky, které zde 14.11. 1918 proběhlo.

historie

Původní Roupovský dům Jana z Roupova vystavěný na městišti tří starších stavení zakoupila hraběnka Markéta Anna Thunová roku 1650. V letech 1662 a 94 přechází do majetku Thunů další dva objekty v sousedství – může tak započít velkolepá a od základů důkladná přestavba. Během ní vznikla i hlavní prostora – dnes hlavní jednací sál Poslanecké sněmovny. Divadlo zde však bylo zřízeno již dříve – od r. 1779 jej provozovala společnost Pascala