Hrady.cz
Zřícenina hradu založeného Heřmanem z Litic zřejmě v letech 1367–77 na místě pravěkého sídliště. R. 1397 dobyt královským vojskem. Zanikl po čtyřměsíčním obléhání Habarta Maršíka z Hrádku a Lopaty husitskými vojsky v letech 1432–33.
Nepatrný zbytek zdi
Graficke pismenko Vláčkem do zastávky vlaku Kornatice rybník, kde je skvělé malé tábořiště (neveřejné) a koupáníčko. Poté se vydejte po trati ve směru na Štáhlavice až dojdete ke žluté turistické značce, ta vás zavedek modré a ta ke zřícenině hradu. Od zastávky je to slabý kiláček.
28.5. 2002

historie

Založení hradu Lopata se datuje do 40. let 14. století pány z Litic. Jméno hradu postaveného na buližníkovém suku vzniklo pravděpodobně podle tvaru hradní skály a poprvé se v pramenech ozývá roku 1377, kdy se Rausův syn Heřman píše z Lopaty. V dubnu roku 1397 se Heřman naposledy nazývá pánem na Lopatě a v prosinci téhož roku již byla Lopata obležena královským hejtmanem Prokopem. Hradu se totiž nejspíše lstí zmocnili lapkové, loupící na

Plzeň-jih  (PJ)
    Milínov