Hrady.cz
Zámek byl vystavěn na místě starší tvrze r. 1589. R. 1643 byl vyloupen a byl přizpůsoben hosp. potřebám. Později, r. 1699 jej získala nadace šlechtičen v Brně, které patřil až do r. 1945. V r. 1874 byl zámek stavebně upraven do současné podoby, od r. 1964 je sídlem Horácké galerie.
Graficke pismenko V zámku dnes sídlí Horácká galerie s internetovou studovnou. V galerii je také uložen sádrový originál sochy zvané "Raněný", jejímž autorem je J. Štursa. Naproti zámku, před umělcovým rodným domem s pamětní deskou, byla odhalena roku 1965 její kopie, bronzová plastika, jako památník obětem druhé světové války.

historie

Nové Město založil Boček z Obřan, kolonizátor zdejší oblasti, a sídliště se po něm nazývalo v polovině 13. století Bočkanov (Bočkov), jak připomíná listina z r. 1267. Avšak již v r. 1293 neslo dnešní název. Po smrti Smila z Obřan v r. 1312 připadlo Nové Město Jindřichu z Lipé; ten vybudoval v místech dnešního zámku tvrz, která pro svůj rozsah bývala zvána i hradem. Od r. 1496 byla tvrz spolu s městem a panstvím majetkem Pernštejnů. Tvrz sice

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava (doplněno redakcí podle http://www.horackagalerie.cz), 21.4. 2004

WC, Rodiny s dětmi, Parkoviště, Suvenýry, Rezervace, Úschovna zavazadel, Samostatné prohlídky
     Žďár nad Sázavou  (ZR)