Hrady.cz
Původně kupecký dvůr. Od města oddělen příkopem a zdí. Sloužil k ochraně kupců a jejich zboží. Rozkvět za Karla IV. a Václava IV. Po 2. sv. válce zde byla skladiště, dílny, kanceláře a byty. R. 1996 Ungelt po rekonstrukci zpřístupněn veřejnosti.
Renesanční perla Týna - palác Granovských
Původně románská stavba z 12. století, sídlil v něm výběrčí cla.
Graficke pismenko Tento opevněný objekt v samém centru Starého Města sloužil jako jakási celnice - obchodníci zde našli ochranu a odpočinek před další cestou, ale museli zde na oplátku poskytnout své zboží k prodeji. Vznikl pravděpodobně již v 11. století, tvoří ho blok 16ti domů a vnitřního dvorce, kam vedou dvě brány.

historie

Ungelt, nebo též Týnský dvůr zaujímá prostor v Praze 1 – Starém Městě mezi ulicemi Týnskou, Štupartskou a Malou Štupartskou, mezi kostelem sv. Jakuba a Panny Marie před Týnem. Byl to ohrazený kupecký dvůr, který podle archeologického výzkumu vznikl ve 12. století, ale uvádí se také již 10. století. Kupecký dvůr tehdy býval v podstatě tvrzí, oddělenou od ostatního města příkopem a zdí. Sloužil k ochraně kupců a jejich zboží, byla zde skladiště

Praha 1-Staré Město
    Další paláce, domy