Den boje za svobodu a demokracii
Klášter založený 1232 snad v místě dvorce s kostelíkem. Chrám v dnešní poloze postaven mezi 90. lety 13. stol. a 70. lety 14. věku (snad 1291–1374). Obnova po požáru 1689 dokončena 1702 v barokních formách. Další úpravy po požáru 1754 a v 19. století. Klášterní budovy obsahují řadu gotických prvků.
Graficke pismenko Chrám založený r. 1232 Václavem I. byl v letech 1319-74 nahrazen novou, poněkud protáhlou (třetí nejdelší v Praze) bazilikou. V ní příležitostně probíhaly slavnostní obřady při pohřbech panovníků (např. zde bylo vystaveno tělo Karla IV., dočasně zde byl pohřben císař Maxmilián II.). Barokizace proběhla po požáru r. 1689 Janem Šimonem Pánkem. Roku 1974 zapůjčil papež Pavel VI. chrámu čestný titul Basilica minor. Dálkovým pohledům dominuje zajímavá kombinace dvojice věží, přijdete-li však k vstupnímu průčelí, vaše oči se jen těžko odrhnou od přebohatých štuků znázorňujících sv. Františka, sv. Jakuba Většího a sv. Antonína Paduánského. Koncem 17. století je takto ...

Sv. Jakub Starší (Větší, syn Zebedeův, apoštol) – historie, legendy, atributy

Klášter minoritů s kostelem sv. Jakuba Většího
    Historie minoritského kláštera s kostelem se začíná r. 1232, kdy král Václav I. daroval mnichům toto místo, kde stál patrně menší dvorec, snad s kostelíkem či kaplí. Mniši zde začali bez prodlení budovat v gotickém stavebním stylu konvent a kostel sv. Jakuba Většího. Kostel byl založen Václavem I. patrně na místě staršího, přemyslovského kostelíka. Nový gotický kostel byl vysvěcen roku 1244. O původní stavbě se toho mnoho neví; dokonce ani není

E. Horáková podle http://praha.minorite.cz; Umělecké památky Prahy 1., Pavel Vlček a kol., Academia 1996; Encyklopedie českých klášterů, D. Foltýn, P. Sommer a P. Vlček, Libri 1997; http://cs.wikipedia.org, 3.12. 2012

Zlá smrt pána z Mitrovic
    Vratislav Václav z Mitrovic měl jedné noci tuze prazvláštní sen. Až děsivě reálně se mu zdálo, že po své smrti znenadání obživl a zlého se dočkal. I vylekal se mnoze a poručil, že mu má být po jeho skonu pro jistotu srdce probodnuto. Ale po mnoha letech, když vydechnul naposledy, se tak nestalo. Lazebník se k tomuto netradičnímu činu přimět nedokázal - takovou úctu měl. Jeho vřelý vztah však zapříčinil tragédii. V. V. z Mitrovic v hrobce jak

8.2. 2006
    Jak socha Panny Marie chytila pobertu za ruku
    Na hlavním oltáři chrámu se nachází kouzelná socha Panny Marie - jednou se prý chtivý lupič schválně v kostele zamknout nechal, aby jej mohl nikým nerušen vykrádat. Když však chtěl vzít šňůru s dukáty visící na této sošce, její ruka po něm přehbitě chmátla. A držela. Zoufale se sebou zlodějíček zmítal, vše bylo marné. Až ráno jej k velkému udivení našli. I ptali se, zda mu ruka má býti useknuta. V tom okamžiku se sevření povolilo. O ruku zloděj

klášter
    Praha 1-Staré Město