Hrady.cz
Gotický královský hrad založen ve 13. stol. na místě starší románské stavby, rozšířen v době Václava IV. a v 16. stol. upraven. V 19. stol. částečně rozbořen, zřízena věznice. Od r. 1898 je zde městské muzeum.
Loket - letecký snímek
Graficke pismenko Autem po silnici E45 ve směru K.Vary - Cheb: Odbočka za obcí Hory cca 3km od Karlových Varů je instalován poutač.
Silnice E45 ve směru Cheb - Karlovy Vary: odbočka u Sokolova směrem na Staré Sedlo, Loket a Horní Slavkov (dálková návěsť Plzeň), další odbočka cca 5 km za Sokolovem u Nového Sedla směr Loket, Horní Slavkov.
28.5. 2002

turistické

Do rotundy hradu Lokte se vrátila na obraze svatá Anežka Česká. Unikátní keramický portrét tu má své místo, protože právě v těchto prostorách sv. Anežka podle kronik prokazatelně byla. Dokonce tu zabránila popravě.

historie

V malebném zalesněném údolí vytvořila řeka Ohře meandr, na jehož vrcholu se tyčí masiv hradu Lokte. Pod hradem, na jihovýchodních svazích se rozkládá město, které je chráněno smyčkou řeky – příroda a člověk tak vytvořili velmi působivý romantický celek, který je ojedinělý v celých Čechách. Tato v minulosti nedobytná pevnost vzbuzovala vždy zasloužený obdiv mnoha návštěvníků a nejinak je tomu i dnes. Zdejší kraj byl osídlen již od pravěku. Prvá

28.5. 2002
    Loket - klíč ke Království českému
    Prvé písemné zmínky o městě Lokti se datují z r. 1234. Městu dominuje hrad založený v 2. třetině 12. století jako románská pevnost, později byl goticky a renesančně přestavěn. Loket byl vyhlášen městskou památkovou rezervací, je zde uchována řada architektonicky cenných starých domů a zbytky městského opevnění. Město leží na okraji Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les a je velmi dobrým výchozím bodem pro turistické a cyklistické výpravy.
    12.8. 2002
    Rotunda na hradě Loket
    Uvnitř severozápadního křídla hradu, přímo nad kobkami s populárně hrůzostrašnou (ve všech smyslech toho slova) expozicí útrpného práva se nacházejí zbytky původní hradní kaple, románské rotundy. Ta pocházela zřejmě z konce 12. století a je pravděpodobně nejzápadněji položeným zástupcem svého druhu v českých zemích. Vzhledem k vnitřnímu průměru 3,6 m (při tloušťce zdí 75–80 cm) se jedná zároveň o nejmenší rotundu v Čechách. Původně stála

Ivan Grisa, dle informačního textu správy hradu Loket, 17.11. 2009
    Nově opravenené části na hradě Loket
    Objekt rotundy a část křídla Dolní bašty byly zrekonstruovány a začleněny do průvodcovského okruhu, jež se tím rozšířil díky využití ochozu mezi markrabstvím a křídlem Dolní bašty. Zrekonstruovaný úsek zahrnuje chodbu, vlastní prostor bašty a přilehlou místnost – bývalé žalářní kobky (situované ke křídlu rotundy) a rotundu.
    pavla hadáčková, 7.1. 2010

Zakletý purkrabí
    Mezi purkrabími, kteří vládli na Lokti, požíval nejhorší pověst markrabě Vohburgský. Nutil nemilosrdně lid k těžkým robotám, neměl slitování s chudými ani s nemocnými. A stejně tvrdě vymáhal na poddaných daň. Kdo nemohl včas zaplatiti, byl bez milosti jat panskými dráby, odveden na hrad a vsazen do temného vězení, vytesaného ve skále. V té době žila ve vetché chaloupce na břehu Oharky chudá žena, která měla zaplatiti purkrabímu značný dluh. Muž

Josef Pavel, Pověsti českých hradů a zámků, 2.9. 2002
    Posvátný kámen
    „Zakletý purkrabí“ nezadá si svými příběhy nijak se slavným druhem svým, arabským Kaabou v městě Mekce. Po dlouhá léta spočíval na nádvoří loketského hradu a budil pozornost a obdiv všech, kdož sem kdy zavítali. Byl podlouhlý, velikosti a tvaru malé koňské hlavy a neobyčejně těžký. Leskl se jako směs stříbra a zlata, vydával zvuk jako zvonovina. To svádělo mnohé k domněnce, že byl slit purkrabí v kámen spolu s kostelním zvonkem. Muži zkoušeli

WC, Rodiny s dětmi, Restaurace, Parkoviště, Suvenýry, Rezervace, Úschovna zavazadel, Pronájem prostor, Svatby, Noční prohlídky, Samostatné prohlídky
    Karlovarský kraj
     Sokolov  (SO)