Hrady.cz
Zámek postaven okolo roku 1788 za Václava Ennise z Atteru a Iveagu. V 1. polovině 20. stol. zámek významně stavebně upraven. Dnes domov důchodců.
Jižní průčelí
Na východní straně budovy zámku nově přistavené schodiště. Pohled o jihovýchodu.
© Luděk Pitter 11/2005
Graficke pismenko Zámeček v Újezdci leží mimo hlavní silniční tahy a ani k němu nevede žádná turistická stezka. Můžete si jej prohlédnout, když pojedete po hlavní silici č. I/22 z Klatov do Horažďovic např. na výlet do Zavlekova či Nalžovských hor. Odbočka na Újezdec je před Mochtínem. Vlastní komplex zámeckých budov byl scelen při přestavbě v 1. polovině 20. stol., kdy se zámek stal majetkem Revírní rady hornické pro plzeňský obvod báňského revíru a byla zde zřízena hornická zotavovna. V té době došlo zejména ke změně vzhledu budov přiléhajících k západní straně hlavní budovy zámku. Dnešní podobu zámek získal při poslední úpravě provedené v letech 2001-2002, ...

historie

První písemná zpráva o vsi Újezdec je z roku 1383, kdy byli vlastníci Pešek z Újezdce a Petr z Hoštic. Až do počátku 17. stol. byl statek v držení Peškovo potomků. Potom statek přešel do majetku Sedleckých z Újezdce. Poté se vystřídalo několik majitelů a koncem 18. stol. se stal majitelem statku Václav Ennis z Atteru a Iveagu. Ten zde, podle některých autorů, nechal okolo roku 1788 postavit přízemní zámek. Předpokládá se však, že již v době,

L.P. (podle Úlovec J., Hrady zámky a tvrze Klatovska, Libri, 2004), 3.12. 2005

Klatovy  ( KT)