Hrady.cz
Letohrádek byl postaven v l. 1660-1680 Kryštofem Rudolfem Bredou. R. 1726 panství koupil Filip Josef Gallas. V majetku rodu do r. 1945, kdy bylo znárodněno. Letohrádek dostal do užívání národní správce, který jej r. 1947 odkoupil. R. 1989 koupen zpět ONV Česká Lípa. Rekonstrukce v l. 1995-1998.
vstupní průčelí
Letohrádek ani přilehlá zahrada nejsou v současnosti přístupné veřejnosti.
E.H., info správa SZ Lemberk, 10.8. 2013

turistické

Raně barokní, klasicistně upravený letohrádek Bredů. Původně součást zámku Lemberk. Při letohrádku udržovaná zahrada s barokní sochařskou výzdobou. Z ochozu zahrady výhled na Jablonné v Podještědí. Pod letohrádkem je Zdislavina studánka. Vydáte-li se od parkoviště přímo vzhůru k zámku Lemberk, můžete po jeho prohlídce pokračovat po zeleně značené turistické cestě, která Vás dovede k Bredovskému letohrádku a dále při potoku k Zdislavině

Letohrádek je společně se zahradou uzavřen a bude se v brzké době opravovati. (2009)
    8.6. 2009

Vodárenská věž a kaplička
    Součástí areálu letohrádku jsou i dvě drobné stavby: vodárenská věž z roku 1734 severně od něj, do níž čerpal trkač vodu z Pivovarského rybníka. Jejím stavebníkem byl hrabě Filip Josef Gallas, stavitelem Jakub Schedl. Voda se odtud dále rozváděla samospádem do letohrádku i nedalekého zámku Lemberk. Kaplička stojí nad spodním koncem lipové aleje k letohrádku od Markvartického rybníka, zřejmě ji obklopoval hřbitůvek.
    Ivan Grisa, dle informační tabule u letohrádku, 30.10. 2010
    Historie Bredovský letohrádek
    Letohrádek byl postaven v letech 1660 - 1680 u zámku Lemberk Kryštofem Rudolfem Bredou, majitelem panství. Bredovským stavitelem byl Caesar Biot. Roku 1726 prodal Karel Josef Breda panství i se zámkem Filipu Josefu hraběti Gallasovi. Panství bylo v majetku rodu Gallasů, později Clam-Gallasů, až do znárodnění roku 1945. Letohrádek byl využíván pouze příležitostně, a na počátku 20. století se stal sídlem lesní správy rodu a přilehlá zahrada

Liberecký kraj
     Česká Lípa  (CL)