Hrady.cz
Gotický hrad byl založen koncem 13. stol. Půtou z Potštejna. Za Václava II. se stal majetkem koruny. Goticky přestavěn pro Jiřího z Poděbrad. Od r. 1495 v majetku Viléma z Pernštejna, přestal být sídlem a postupně chátral. R. 1657 uváděn jako pustý. V průběhu 20. stol. prošel několika opravami.
Graficke pismenko Hrad Litice byl založen na konci 13. století v souvislosti s kolonizací oblasti kolem řeky Divoké Orlice. Jeho zakladatelem byl některý příslušník rodu Drslaviců, který tuto kolonizaci prováděl. Drslavici pocházeli ze západních Čech a na nově založený hrad přenesli jméno svého rodového hradu na Plzeňsku. Původně nevelký hrad byl postaven na vrcholu mohutného skalnatého návrší obtékaného ze tří stran Divokou Orlicí, která na jeho úpatí tvoří velkou smyčku. Hrad byl obklopen příkopem a valem elipsovitého půdorysu. Na severním úbočí hradního návrší, které bylo nejmírnější a kudy proto vedla přístupová cesta k hradu, byl pravděpodobně již při založení hradu ...

Karažihovej
    Tak nazývali Litičtí poustevníka, který se před více nežli stem let usadil v poustevně na severním svahu hřebene, s nímž souvisel hradní ostroh s horou Kletnou. Bylo to poblíže toho místa, kudy dnes vede „Myší díra“ – starý vodní tunel. Objevil se jednoho dne v kraji v šedém rouše řeholníka, s dlouhým růžencem kolem beder, s mošnou přes rámě. Usadil se na pokraji lesa a zbudoval si tam jednoduchou chatrč. Obcházel stavení ve vsi, prosil o

Josef Pavel, Pověsti českých hradů a zámků., 4.11. 2002
    Zjevení na hradbách
    Hrad byl svědkem mladých let litických obyvatel. Byli mezi nimi i tací, kteří v něm znali každý kámen, jeho tvář zůstávala však stále záhadná a tajuplná. Kdykoliv tam vstupovali, neubránili se rozechvění. Před lety vzrostlo na hradním nádvoří několik třešní, které tam zasadili ptáci. Jejich ovoce nebylo valné, leč venkovský chlapec nebyl vybíravý. A tak chodili hoši do hradu na třešně a dělili se o ně se špačky, kosy a jinými ptáky, kteří si

Rodiny s dětmi, Občerstvení, Restaurace, Parkoviště, Suvenýry, Rezervace, Ubytování, Pronájem prostor, Samostatné prohlídky
    Pardubický kraj
     Ústí nad Orlicí  (UO)