Hrady.cz
Původní renesnační tvrz byla poškozená za třicetileté války. V polovině 17. stol. přestavěna na barokní zámek. Do roku 1738 vlastní zámek Eichendorfové, poté začíná střídat majitele. V roce 1937 vyhořel. Opravován v letech 1953 - 1971.
Kravaře
Graficke pismenko Zámek Kravaře stojí necelých 10 km od Opavy. Najdete jej uprostřed rozsáhlého parku. Pozdně barokní kaple sv. archanděla Michaela, která je jeho součástí, určitě stojí za prohlídku.
6.9. 2004

Expozice na zámku:
    V r. 1996 zde vzniklo zámecké muzeum, jde o městské zařízení, které v r. l997 otevřelo zámeckou expozici. Ta se skládá ze dvou částí: a/ expozice Kravař b/ expozice zámeckého barokního interiéru 18. století a zámecké kaple Zámecká expozice je sestavena hlavně ze sbírek opavského slezského zemského muzea a doplněna sbírkami z jiných slezských muzeí (Bruntál, Jeseník, Raduň u Opavy). Původní zámecký mobiliář se nedochoval, částečně si ho

JN, 17.2. 2005

historie

Zámek v Kravařích vznikl na místě renesanční tvrze ze 16. stol. První zmínka o tvrzi je z roku 1377. Stávala v západní části zámeckého areálu, kde byly nalezeny základy této vodní tvrze. V té době byla v držení Václava z Kravař. Po pánech z Kravař drželi od roku 1420 do roku 1575 toto zboží pánové ze Šlevic (Kravařský ze Šlevic). V 16. století tato původní tvrz zpustla a vedle ní byla postavena nová renesanční tvrz a v 17. stol., kdy byla v

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Severní Morava, 8.9. 2004
    Historie zámku
    Barokní zámek v Kravařích je objektem, vybudovaným v letech 1721 - 8 na místě původní jednokřídlové budovy, dnešního východního křídla. Nejstarší doklad o panském sídle významného moravského rodu pánů z Kravař (vlastnili například panství Bílovec, Nový Jičín, Plumlov) je z r. l377, kdy se v Kravařích připomíná tvrz. Není známo, kde stála. Kravařské rodové panství páni z Kravař opouštějí r. 1420 Petrem z Kravař (rozsah rodového panství: Velké

JN, 17.2. 2005
    Historie zámku v datech
    Historie kravařského zámku v datech 1224 - první písemná zmínka o Kravařích 1377 - listina zmiňující se o tvrzi pánů z Kravař 1420 - Petr z Kravař prodává své rodové panství Mikuláši ze Šlevic 1550 - práva o tvrzi s dvorem a pivovarem, jež stál na místě dnešního zámku 1630 - majitelem kravařského panství se stal polský alchymista Michal Sendivoj ze Skorska 1636 - panství přebírá po smrti Michala Sendivoje jeho dcera Veronika Marie a

JN, 17.2. 2005

Ořešák černý
    Z dřevin v zámeckém parku je důležité upozornit na nádherný exemplář ořešáku černého, rostoucího poblíže kaple. K němu se váže pověst, že pod ním plakala Marie Terezie, když v r. 1742 prohrála válku o Slezsko s pruským králem Bedřichem Velikým.
    Jana Nevřelová, 17.2. 2005

WC, Občerstvení, Restaurace, Parkoviště, Suvenýry, Rezervace, Úschovna zavazadel, Pronájem prostor