zámek Jilemnice

Krkonošské muzeum v Jilemnici
Původní zámek nechali postavit Křinečtí z Ronova v 16. století. V roce 1701 zámek koupil rod Harrachů. Ti v letech 1714 a 1895 rozšířili zámek do dnešní podoby. V současnosti v zámku sídlí Krkonošské muzeum.
Hlavní průčelí zámku

Stálé expozice muzea:

Expozice lyžařská - “Bílou stopou. Kapitoly z dějin českého lyžování do r. 1938”. Expozice přibližuje vývoj našeho lyžování a je členěna na jednotlivé kapitoly: vývoj světového lyžování od poloviny 19. století, počátky zimní turistiky a rekreace v Krkonoších, zavedení lyží do Čech a vznik prvních lyžařských organizací, založení svazu lyžařů, rozvoj závodního lyžování, vývoj lyžařské výzbroje a výstroje, závod na 50 km a tragédie Hanče a Vrbaty v r. 1913, rozmach lyžařství v meziválečném období.
Expozice historicko-etnografická - Sleduje především historický vývoj západních Krkonoš od počátků velké kolonizace ve 13. století až po současnost. Čestné místo zaujímá kolekce 33 pohřebních štítů z 1. poloviny 19. století ...

turistické

Zámek se nachází v zámeckém parku nedaleko náměstí, jak zámek tak i park jsou dobře udržovány. V zámku sídlí Krkonošské muzeum. Je možno navštívit - expozice historie lyžování v českých zemích, národopis západních Krkonoš, historie obchodu a řemesel na Jilemnicku a také Galerii Františka Kavána. Je zde vystaven i unikátní mechanický betlém Jáchyma Metelky. Doporučuji návštěvu!
    Vojtěch Šedý, 29.12. 2005

historie

Zámek pochází z 16. století,kdy jej nechali postavit Křinečtí z Ronova.Od nich panství zdědili Harantové z Polžic a Bezdružic a v roce 1701 zámek koupil pokrokový rod Harrachů. Ti v letech 1714 a 1895 rozšiřovali do dnešní podoby. Původní zámek měl pouze západní křídlo s hodinovou věží. Za fašistické okupace během 2. světové války byl jejich majetek zkonfiskován a rodina Harrachů pronásledována režimem. Po válce budova a pozemky připadly

Radmila Chalupová, 11.2. 2006

WC, Parkoviště, Suvenýry, Rezervace, Úschovna zavazadel, Samostatné prohlídky