zámek Jevišovice

Starý zámek
Gotický hrad přestavěli postupně jeho majitelé na renesanční zámek. V 17. st. dal Jan Ludvík Raduit de Souchez dostavět východní křídlo a kapli sv. Ludvíka na někdejší gotické baště. Novodobá rekonstrukce umožnila muzejní využití zámku (Moravské zemské muzeum).
Starý zámek Jevišovice - pohled od Střelic.
Graficke pismenko Místo hradu zbořeného v r. 1421 rakouským vévodou Albrechtem vybudovali jevišovičtí Kunštáti s přídomkem Zajímačové v polovině 15. století na skalním ostrohu na pravém břehu Jevišovky nový hrad. Ještě v 16. století bylo jevišovické panství rozděleno mezi několik příslušníků tohoto rodu, který v r. 1587 vymřel. Kronikář Václav Březan o tom praví: „Anno 1587 die 10. Septembris Pán Bůh všemohoucí pana Jiřího Zajímače z Kunštátu, již posledního mužského pohlaví z tohoto rodu, v noci prostředkem k smrti povolati ráčil. Pohřeb mu vykonal pan Hynek z Valdštejna 13. Octobris, dav jej položiti v Znojmě, kdež pan otec i jiní jeho ...
Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, 21.4. 2004

Zajímavost - film "Stůj nebo se netrefím" točen na Starém zámku v Jevišovicích
    V roce 1997 natočil režisér Jiří Chlumský filmovou komedii s názvem "Stůj, nebo se netrefím!". Hraje zde řada známých herců (Bartoška, Brabec, Chýlková, Kříž, Landovský...) a mnoho scén se odehrává právě ve Starém zámku v Jevišovicích a v blízkém okolí. Nechtěným, ale cenným dokumentem jsou zvláště záběry na jihovýchodní terasu, která ještě nebyla zastřešená...
    Jiří Černý , 26.5. 2017

Suvenýry, Rezervace, Parkoviště, Rodiny s dětmi, Program pro školy, Restaurace, Bezbariérový, WC, Úschovna zavazadel, Úschovna kol, Pronájem prostor, Svatby, Samostatné prohlídky
    hrad přestavěný na zámek
     Znojmo  (ZN)