Hrady.cz
Za Mladotů ze Solopysk začátkem 18.stol. původní tvrz přestavěna na barokní zámek, upravený ještě r.1739 a 1764, nyní složí zdravotnictví. V r.1739 k západnímu průčelí přistavěna barokní kaple sv. Jana Nepomuckého, v r.1960 restaurována.
Hlavní budova zámku s kaplí
© Pavel Vítek 01/2006
Graficke pismenko Obec a zámek Ostředek se nachází vpravo od dálnice D1 směr Praha – Brno, exit 34 – Ostředek.
Zámek je patrová obdélníková stavba s kaplí, ve které je socha Čechie z roku 1765, vystavovaná na světové výstavě Expo v Montrealu. Nad hlavním zámeckým vchodem je pamětní deska spisovatele Svatopluka Čecha, který se zde v roce 1846 narodil. Návštěvníci si mohou prohlédnout rodnou světničku Svatopluka Čecha se stálou expozicí o jeho životě a díle.
V současnosti zámek slouží zdravotnictví. Společnost LOTOS - Občanské sdružení péče pro postižené Alzheimerovou chorobou zde má umístěno provozovnu zdravotně-sociálního zařízení a sídlí zde i společnost ALMED servis s.r.o.
S vyjímkou světničky Svatopluka Čecha je zámek veřejnosti nepřístupný.
21.1. 2006

historie

Ves Ostředek se prvně v historických pramenech objevuje až v polovině 14. století , kdy zde byla tvrz, na níž seděl Slávek z Ostředka . Kde stálo toto zemanské sídlo nelze již přesně určit. Teprve později bylo šlechtické sídlo přeloženo přímo do vsi. Počátkem 15. století jsou známi bratři Zdeněk a Mojek z Ostředka, jejichž potomci psali se jako Chobotští z Ostředka. Před počátkem husitského hnutí se připomínají jako držitelé Ostředku bratři

Benešov  (BN)
    Další zámky