zámek Choceň

Orlické muzeum
Renesanční zámek z l.1562-1574. Barokně přestavěn v 18.st. R.1829 vyhořel. Po r.1850 opraven a přistaveno východní křídlo s kaplí a pseudogotická kaple. Zámek je čtyřkřídlý obdélníkový. Na východní straně je přistavěna kaple s polygonálním závěrem.
vstupní průčelí
Graficke pismenko Město Choceň leží na obou březích Tiché Orlice. První zmínka o městu pochází z roku 1227. V roce 1292 vlastnil tehdejší trhové městečko král Václav II.
Zámek se nachází v centru města na levém břehu Tiché Orlice. V současné době je zámek po rekonstrukci a sídlí v něm Základní umělecká škola a muzejní expozice Podorlicka se stálými expozicemi archeologie, paleontologie, geologie a etnografie - historie. Zámek je obklopen rozsáhlým anglickým parkem.

historie

V letech 1562 - 1574 Zikmund ze Šelmberka vybudoval renesanční zámek jako své nové sídlo. Roku 1646 byl vydrancován Švédy, několikrát vyhořel a byl upravován. Do barokní podoby nechali zámek v 18. století přestavět tehdejší majitelé, rod Kinských. Tato podoba zámku se však nedochovala, protože zámek v roce 1829 opět vyhořel. V r. 1850 byl Kinskými opraven a bylo přistaveno východní křídlo s pseudogotickou kaplí. Zámek je čtyřkřídlý

WC, Parkoviště, Suvenýry, Rezervace, Úschovna zavazadel, Úschovna kol, Pronájem prostor, Svatby, Samostatné prohlídky
    Pardubický kraj
     Ústí nad Orlicí  (UO)