Graficke pismenko Dům U kamenného zvonu (iiž r. 1417 se nazýval U bílého zvonu) je považován za nejcennější středověký měšťanský dům v Praze, průčelí bylo bohatě zdobeno a uvnitř byly objeveny původní malby. Uvádí se, že ve 14. stol. mohl být i občasným sídlem vrcholných představitelů státu. Po dlouhá léta byl schován pod barokní fasádou (jak dokládají vcelku nedávné fotografie), dnes navrácen svému gotickému vzhledu.

historie

Kořeny gotického domu sahají nejspíše až do druhé poloviny 13. století, druhá stavební fáze následovala kolem roku 1310, kdy byla zřízena kaple s bohatou výzdobou. Ve druhé čtvrtině 14. století dostal dům reprezentativní vzhled s bohatě členěnou fasádou, jak ji známe dnes. V 16. století se na nároží dostal zvon - domovní znamení. V období baroka byl dům opět výrazně přestavěn. Po náročné rekonstrukci slouží dům od roku 1988 jako výstavní prostor

Praha 1-Staré Město
    Další ostatní