Hrady.cz
Založen před r. 1361 Oldřichem Tistou z Hedčan. Od konce 14. st. patří Kolovratům. R. 1430 oblehli hrad husité. Hrad rychle chátral, již r. 1590 se uvádí jako pustý. Jeho funkci jako střediska panství převzal Liblín.
Libštejn
Graficke pismenko Pod hradem je jedinečný plácek, na kterém je možné beztrestně při zásadách slušného chování tábořit.
Nejbližší zastávka vlaku je v Radnicích severovýchodně od Plzně, odkud po zelené turistické značce po 10,5 km doputujete až k hradu. Tato nádherná, romantická zřícenina je vhodná jak na pohodový výletíček, tak i na vandr. V létě se na plácku pod hradem pořádají tábory. V okolí je dostatek dřeva a v těsné blízkosti teče malý pitný potůček. (Teda údajně.)
JC, 28.5. 2002

Hrad Libštejn
    Tichému údoli jižně od Liblína vévodí tento osamělý hrádek svou vysokou, mohutnou věží. Vrch, na němž stojí, je z obou stran oddělen údolím dvou bystřin od sousedních zalesněných strání, které jej převyšují. Strmost návrší, na němž byl postaven, činila jej těžce přístupným. Hradební zdi jsou dnes již z valné části sesuty, zříceniny zarůstají lesem, avšak přece lze si učiniti představu o bývalém uspořádání hradu. Vysoká, čtverhranná věž má

31.5. 2002
    Hrad Libštejn stával na strmém skalisku v údolí řeky Berounky, na jejím pravém břehu. Jeho historie je úzce spojena s nedalekým Liblínem, který je však starší. Okolní krajina patřila ve 12. a 13. století svatojiřskému klášteru na Pražském hradě. Ve 14. století se stal majitelem zdejšího zboží královský služebník Oldřich Tista z Hedčan, který stavěl pro Karla IV. r. 1356 hrad Karlsfried u Žitavy. V r. 1367 se píše z Libštejna a zdá se proto, že

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Západní Čechy, 5.3. 2005

Zakletý rytíř
    Pán hradu Libštejna žil s rytířem, který tehdy seděl na Krašově, v smrtelném nepřátelství. Znepřátelili se pro statek, který stál na pomezí jejich panství. Když jej krašovský pán svým lidem obsadil a nechtěl libštejnskému pánu vydati, sebral libštejnský svůj lid, vyzbrojil jej a přitrhnuv za noční doby ke Krašovu, zmocnil se ho náhlým útokem. Hrad vyloupil a rytířovu rodinu odvedl na Libštejn, kde ji uvrhl v temné sklepení. Rytíř krašovský svůj

Josef Pavel, Pověsti českých hradů a zámků, 2.9. 2002

Divoké táboření