Hrady.cz
Kostel Nejsvětější Trojice z r.1270. Gotická přestavba r.1539, v l.1572-1610 renesanční. Presbytář z r.1552. Renesanční kazatelna z r.1612. Hlavní oltář pseudogotický z r.1878. Postranní oltáře barokní. V kapli Sv. Jáchyma náhrobní kameny Valdštejnů.
celkový pohled na areál kostela
© Jan P. Štěpánek 07/2011
Graficke pismenko Hostinné leží 15 km západně od Trutnova. Město bylo založeno v období kolonizace zdejšího kraje za vlády českého krále Přemysla Otakara II. První zmínka o Hostinném pochází z roku 1270. Město bylo opevněno hradbou slezského typu a vodním příkopem. Město postupně patřilo pánům z Turgova, Krušinům z Lichtenburka, Valdštejnům, Lamboyům, Morzinům, Šlikům a Deymům ze Stříteže. Děkanský kostel Nejsvětější Trojice je nejstarší architektonickou památkou Hostinného a rovněž jeho nejstarší kamennou stavbou. První zmínka o kostele pochází z roku 1270 kdy byl vysvěcen. Jeho nejvýraznější přestavby se datují k r. 1539, kdy dostal nynější pozdně ...

Parkoviště, Suvenýry, Rezervace, Úschovna zavazadel
     Trutnov  (TU)