Hrady.cz
Renesanční zámek postavený v letech 1553 - 1582 pro Zdeňka z Valdštejna, se sgrafitovou výzdobou. Dnes slouží reprezentativním účelům, jsou zde kanceláře a malé muzeum - expozice věnovaná J. A. Komenskému, který zde pobýval, a spisovateli J. Šírovi, místnímu rodákovi.
Zámek od jihovýchodu
© Pavel Vítek 05/2006
Graficke pismenko Zámek se nachází uprostřed obce na jižní straně hospodářského dvora stojícího naproti škole. Dnes slouží jako sídlo obecního úřadu a je zde malé muzeum - expozice Památník Jana Ámose Komenského, věnovaná životu a dílu J. A. K., který v zámku několikrát pobýval před svým odchodem do exilu, a expozice místního rodáka, spisovatele Josefa Šíra.

Zany, E.H., 28.11. 2005

Prohlídky zámku:
    Expozice muzea jsou přístupny v pracovních hodinách obecního úřadu. Prohlídky zámku s odborným výkladem provádí po předchozí dohodě pan Jaroslav Dejmek, tel.: 481 584 235, email jardejmek@tiscali.cz.

Renesanční zámek
    Renesanční tvrz či zámek založil roku 1582 Zdenek z Valdštejna, ovšem nestihl jej za svého života dokončit, proto jej dokončila jeho manželka Marie z Martinic. Byl to vrchol stavitelského umění tehdejší doby. Po něm byl pánem panství i zámku syn Zdenka Vilém z Valdštejna. Po jeho smrti v roce 1594 připadlo panství synovcům Adamu z Valdštejna a Vokovi a Heníkovi z Valdštejna. Adam poté vykoupil Heníkkův podíl a stal se jediným pánem panství. Roku

Doc. MUDr. Ludvík Schmid CSc, Horní Branná, 7.11. 2005

WC, Restaurace, Parkoviště, Suvenýry, Rezervace, Samostatné prohlídky