zámek Horažďovice

Městské muzeum Horažďovice
Renesanční, barokně upravený zámek na místě gotického hradu Bavorů ze Strakonic, s hranolovou věží a renesančními arkádami ve dvoře. Při obléhání města v r. 1307 zde zemřel Rudolf Habsburský.

Graficke pismenko Muzeum je umístěno v části zámeckého areálu. Jedná se o renesanční stavbu s barokními úpravami. Muzeum je rozděleno na zámeckou část, která zahrnuje velký sál s freskovou výzdobou , kapli s barokním oltářem a nástropní freskou, zámecký pokoj s ukázkou interiéru z 18. století, modrý salonek s freskovou výzdobou a loveckou chodbu. Ve zbývajících místnostech je zcela nová muzejní expozici s názvem Průvodce dějinami Horažďovicka. Návštěvník se srozumitelnou a přehlednou formou může seznámit s archeologickými nálezy včetně keltských vykopávek, lidovým uměním, mineralogickým zmapováním okolí Horažďovic,. Středověk je zastoupen ...
10.7. 2004

Interaktivní dílna - projekt Návrat k tradicím
    Návrat k tradicím je výslednicí několika pracovních projektů, které už v muzeu fungují. Jde o etnografický průzkum v okolních vsích zaměřený na zpracování vlny, protože ještě v 50. letech 20. století se v okolí Horažďovic běžně spřádala ovčí vlna v domácnostech. Další činností muzea je pravidelné pořádání přednášek pro školy, kde si mezi mnoha jinými tématy mohou děti vyslechnout informace o historii a vývoji oděvu a seznámit se s podomáckou

Přednášky na objednání v Městském muzeu Horažďovice:
    Mgr. Hana Smetanová: Proč má nevěsta závoj - lidové zvyky při svatbách, vývoj oděvu a svatebních doplňků důležitých při obřadu.
    Narodilo se nám děťátko - lidové zvyky související s narozením, křtem a šestinedělím.
    Jak se oblékaly naše prababičky - vývoj lidového oděvu na Prácheňsku, jeho zánik.
    Advent přichází - lidové zvyky v době adventu a Vánoc.
    Čas Velikonoc - lidové zvyky související s

popis

Původně gotická tvrz, přestavěná na zámek s renesančními a barokními prvky. Velký sál s unikátní freskovou výzdobou. Prohlídkovou trasu tvoří zámecké prostory, městské muzeum, sezóní výstavy a od června 2009 nově otevřená interaktivní rukodělná dílna ,,Návrat k tradicím", kde si návštěvníci budou moci vyzkoušet stará řemesla z Pošumaví. Dílna je otevřena po celý rok.
    Hana Smetanová , 9.6. 2009

WC, Občerstvení, Restaurace, Parkoviště, Suvenýry, Rezervace, Úschovna zavazadel, Pronájem prostor, Svatby
    hrad přestavěný na zámek
     Klatovy  ( KT)