Hrady.cz
V r.1511 vybudoval Kazimír II. na místě středověké tvrze nový got. renes. zámek. Po požáru v r.1781 jej Larisch-Mönnichové upravili do současné empírové podoby s přilehlým křídlem zv. Lottyhaus. Dnes zámecká expozice a výstavní síň.
Pohled na zámek od jihu z prostou bývalé zámecké zahrady (dnes park Boženy Němcové)
© Jan P. Štěpánek 09/2007
Graficke pismenko Zámek v historickém městě Fryštátě, respektive ve městě, které v novodobých dějinách dostalo nesmyslné pojmenování Karviná, je trojkřídlá patrová empírová budova s výraznými atikami tvořícími slepé patro nacházející se v jižní části historického centra města. Čestným dvorem s krátkými bočními křídly se otevírá do hlavního náměstí. V ose hlavního křídla je menší vstupní hala, z níž vycházejí chodby zpřístupňující přilehlé místnosti. Hlavním a ústředním prostorem je schodišťová hala za vstupním vestibulem. Fasády budovy jsou pročleněny římsami, pásovou rustiku přízemí nahrazují v patře lizény rámující vpadlé výplně. Okna mají maltové ploché ...
Jan P. Štěpánek podle Hrady a zámky na Moravě a ve Slezsku (M. Plaček), 1.4. 2005

Prohlídkové okruhy:
    I. okruh - hlavní budova zámku - Expozice šlechtického bydlení 16. - 20. století. POZOR - první sobotu v měsíci až od 14:30 hod. (svatební obřady). Délka prohlídky cca 55 min. Prohlídka přístupná duben - říjen.
    II. okruh - vedlejší budova Lottyhaus - Expozice šlechtického a měšťanského bydlení 19. století. Délka prohlídky cca 55 min. Prohlídka přístupná duben - říjen.
    III. okruh - vedlejší budova Lottyhaus, Národní

historie

Na místě gotické tvrze neznámého vzhledu, která roku 1511 vyhořela, dal postavit těšínský kníže Kazimír II. jednoduchou goticko-renesanční zámeckou budovu přiléhající na městské hradby. Tato budova měla přibližně poloviční délku než jakou má dnes a měla dvě patra. Po jejich snížení na konci 18. století tvoří pozůstalé obvodní zdi vysokou atiku se vzhledem slepého patra. Po požáru zámku v roce 1781 jej Larisch-Mönnichové nechali upravit do dnešní

jps7, Hrady a zámky na Moravě a ve Slezsku (M. Plaček), 1.4. 2005
    Historie zámku Fryštát
    Empírový zámek je unikátní historickou stavbou v jinak industriálním prostředí karvinského regionu. Po požáru původní gotické tvrze roku 1511 byl na jejím místě postaven renesanční zámek těšínských vévodů Piastovců. V letech 1572 - 1637, kdy byl majitelem zámku Fryštát rod Cikánů ze Slupska, zámek Fryštát utrpěl dalším požárem a událostmi třicetileté války. Obrat nastává po roce 1792, kdy zámek koupil hraběcí rod Larisch-Mönnichů, který jej

PhDr. Alexandra Rebrová, Zámek Fryštát, 10.10. 2005

WC, Bezbariérový, Rodiny s dětmi, Občerstvení, Restaurace, Noční prohlídky