Hrady.cz
Tvrz byla postavena ve 14. stol., kdy je zmiňován jako majitel Lubského statku Ctibor a po něm Dětleb a Milota. Na přelomu 14.–15. stol. byla v majetku Konráda, Sudivoje a syna Sudivojova Petra. R. 1400 byl majitelem Oldřich Loubský, poté střídání majitelů, r. 1544 koupila tvrz klatovská obec.
Budova tvrze
Pohled od západu
© Luděk Pitter 11/2005
Graficke pismenko Obec Luby, dnes jižní předměstí Klatov, leží při silnici č. I./27 vedoucí z Klatov do Železné Rudy, asi 2 km jižně od Klatov. Původní tvrz ze 14. stol. byla postupem času začleněna do obytných budov čp. 10, 30 a 33, které se nachází při soutoku Drnového a Sobětického potoka. Patrový palác se dochoval jako součást stavení č.p. 10 a 30. Věžovitá brána byla zastavěna do západní částí stavení čp. 33.

historie

Ve 14. století je jako majitel statku zmiňován Ctibor a po něm byli Dětleb s Milotou. Na přelomu 14. a 15. stol. jsou jako majitelé Lubského statku uváděni Konrád se Sudivojem a Sudivojův syn Petr. V roce 1400 se stává majitelem statku Oldřich, zakladatel rodu Loubských a Ježovských z Lub. Později se majitelé střídali a v roce 1544 tvrz, poplužní dvůr a ves koupila klatovská obec. Statek pak patřil Klatovům, s výjimkou let 1547-1549 a 1619-29,

L.P. (podle Úlovec J., Hrady zámky a tvrze Klatovska, Libri, 2004), 1.12. 2005

Klatovy  ( KT)