Den boje za svobodu a demokracii
V lokalitě u bubenského brodu stál kostel nejpozději ve II. polovině 11. století. Po jeho zániku (povodeň?) byla na stejném místě postavena románská svatyně, u níž dočasně sídlili dominikáni (1225–45). Nynější stavbu z přelomu 14. a 15. století uzavřela 1578 klenba. Puristická rekonstrukce 1892–95.
Interier kostela je přístupný během bohoslužeb, které se konají pravidelně o nedělích od 9.30.

Kostel svatého Klimenta na Novém Městě pražském
    Nejstarší svatyní v západní části Poříče u levobřežní strany bubenského brodu byl předrománský kostel z poloviny 11. století, ze kterého byly archeologicky zachyceny zbytky apsidy, zanesené písečnými nánosy. Po jeho zániku, způsobeném snad povodní, byl na stejném místě postaven románský kostel (někdy ve 12. století), ke kterému přivedl Přemysl Otakar I. roku 1225 dominikány. Ti zde sídlili jen dočasně, než pokročila stavba jejich kláštera v

Ivan Grisa, dle R. Baťková a kol.: Umělecké památky Prahy - Nové Město, Vyšehrad, Vinohrady, Academia 1998, 2.12. 2011

Praha 1-Nové Město