Hrady.cz
Zámek přestavěný z někdejšího královského hradu. V roce 1511 získal renesanční ráz. Poničen za třicetileté války a poté v 18. století, kdy byl několikrát dobyt. Dnešní mohutný vzhled získal přestavbou v letech 1786-1782.
Zámek Děčín
Graficke pismenko Zámek leží v samém středu města Děčín nad soutokem řek Labe a Ploučnice. Patří mezi největší a historicky nejvýznamnější objekty svého druhu v Čechách. Po několika přestavbách dospěl do podoby barokně-klasicistního zámku.
26.2. 2004

Prohlídkové okruhy:
    I. Prohlídkový okruh zámku - Zámecké interiéry - Prohlídková trasa v reprezentativním křídle vede soukromým apartmá majitele zámku a společenskými místnostmi v 1. patře. Zachována velká část původního vybavení. Součástí prohlídky je Modrý sál s dochovanými nástěnnými malbami, Věžový kabinet s krásným výhledem či obnovená zámecká kaple sv. Jiří.
    II. Prohlídkový okruh - Barokní perly zámku - prohlídková trasa provádí návštěvníky

historie

V prostoru dnešního zámku existovalo již od 10. století dřevěné hradiště. To bylo ve 13. století přestavěno na královský hrad. Od počátku 14. století sloužil objekt jako reprezentativní sídlo několika šlechtickým rodům, z nichž jeho osud ovlivnili nejvýrazněji páni z Vartenberka, z Bünau a hrabata rodu Thun-Hohenstein. V roce 1932 byla rodina Thunů nucena z ekonomických důvodů zámek prodat československému státu. Od roku 1932 sloužil zámecký

26.2. 2004
    V listině císaře Jindřicha IV. z 29. dubna 1086, citované i v Kosmově kronice, je celé Děčínsko pojmenováno podle kmene Děčanů, který právě v těchto končinách měl své centrum. Původní podobu a tím méně dobu založení děčínského hradu, který v prvních staletích existence českého státu sloužil jako jeden z důležitých opěrných bodů přemyslovských knížat na severu země, dnes již nelze zjistit. V každém případě však stál už r. 1128, kdy tu kníže

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Severní Čechy, 25.10. 2005

WC, Bezbariérový, Parkoviště, Suvenýry, Rezervace, Úschovna zavazadel, Úschovna kol, Noční prohlídky
    hrad přestavěný na zámek
     Děčín  (DC)