hrad Lapikus

Plenkovický hrad
Zřícenina hradu z konce 14. století. Nejvíce utrpěl za válek Jiřího z Poděbrad a uherským králem Matyášem Korvínem. Za majitele Václava z Vejtmíle a Žerotic, v roce 1508, se uvádí již jako pustý.
Graficke pismenko Hrad v ostrožné poloze nad Plenkovickým potokem západně obce Plaveč. Turistické značení vyhovující, výchozí bod obec Plaveč, náves. V blízkosti prehistorické hradisko.
Osobní dojem: velice příjemné, klidné místo. Nádhera na podzim, výhled do údolí potoka, romantika slaví hody...
28.5. 2002

turistické

Na Lapikus jsme vyjeli s kočárkem z Hlubokých Mašůvek po zelené. Kousek jsme poponášeli, ale ta nádherná příroda a zbytek samotného hradu, stojí za to. Zpět po zelené směr Plaveč a pak na cyklostezku.
    Lenka Kratochvílová , 19.4. 2017

historie

Pod jménem Lapikus poprvé zmiňován k roku 1411. Dokončen byl ale nejpozději v roce 1381 Bočkem z Plavče, který jej nazval Hrádek. Po něm jej držel jeho bratr Mikeš – oba bratři zemřeli bez potomků. Hrad před rokem 1411 získal Jan Vajtmilnar ze Žerotic. Zánik nejspíše až v době česko-uherských válek. V roce 1508 se uvádí jako pustý.
    Pramen: Hrady a zámky na Moravě a ve Slezsku, M. Plaček, Libri 1996, 28.5. 2002
    První zmínka o hradu Lapikusu, jehož zříceniny leží mezi Plavčí a Rudlicemi na pravém břehu Plenkovického potoka, pochází z r. 1411, kdy bratři Gebl a Štěpán z Hrušovan pohnali před zemské právo Jana Veitmilnara ze Žerotic, že neprávem drží hra Lapikus s příslušenstvím. Byl vybudován buď koncem 14. nebo na počátku 15. století. V r. 1508 byl již Lapikus pustý a náležel Václavu z Vejmíle a z Žerotic. Zpustl patrně v druhé polovině 15. století za

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Morave a ve Slezsku / Jižní Morava, 15.9. 2002

Znojmo  (ZN)