Den boje za svobodu a demokracii

zámek Rychvald

Starý dvůr
Renes. čtyřkřídlý zámek vystavěný v l.1575–77 Barskými z Baště. Po pol. 18. stol majetkem Mönnichů a r. 1791 Lariš-Mönnichů. Koncem 19. stol. přechází do rukou knížat ze Starhemberku. Po r.1945 zkonfiskován. Dnes je zchátralý zámek opravován.
Celkový pohled na zámek od jihu
Graficke pismenko Zámek, někdy také zvaný Starý Dvůr, se nachází na západním okraji města Rychvaldu, při hlavní silnici asi 1,7 km od centra. Čtyřkřídlý původně renesanční patrový zámek ze 16. století během 40 let komunistické éry poměrně dosti zchátral a dnes jen velmi pozvolna probíhá jeho obnova novými soukromými vlastníky. V dnešní době je to považováno takřka za zázrak, že objekt na jehož osud bylo takřka rezignováno, snad opět ožije.
Zámek je nepřístupný, lze si jej však dobře prohlédnou zvenčí.

historie rychvaldského zámku Starý Dvůr
    Rychvald byl odvěkou součástí Těšínského knížectví. Zadlužený kníže Václav III. Adam byl nucen část panství prodat, čímž vzniklo samostatné menší stasovské panství fryštátské, pod nějž Rychvald spadal. V roce 1573 se majitelem tohoto panství stává Burian Barský z Baště. Jeho syn, který panství dědí o rok později, si Rychvald volí za své rodové sídlo a nechává zde v letech 1575–77 vystavět rozlehlý patrový renesanční zámek. Stavební práce

Jan P. Štěpánek podle K. Kuča: Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Libri, Praha 2000 a M. Makowski: Šlechtická sídla na Těšínském Slezsku, Regio 2005, 11.12. 2007

Popis rychvaldského zámku
    Zámek tvoří uzavřený čtyřkřídlý objekt. Hlavní patrové zámecké budovy tvoří půdorys písmene "U" a čtvrtá strana je uzavřena přízemními stájemi. Zámek má nádvorní arkádovou chodbu v přízemí a vstupní renesanční portál se dvěma polosloupy podpírajícími kamennou římsu donedávna ještě s erbem Barských z Barště a Cikánů ze Sloupska. Nad ním byl později umístěn malý erb Lariš-Mönnichů. Všechny tři erby jsou dnes nenávratně zničené. Fasády byly zdobeny

Karviná  (KA)
    Rychvald