Hrady.cz
Zachovalý, z větší části nepřístupný zámek. Gotická tvrz z poč. 14. století, do r. 1589 zástavním statkem. Berky z Dubé přestavěna na renesanční zámek. Za Valdštejnů barokní úpravy, poté krátce manufaktura, škola a od 20. stol. byty a městské muzeum.
Celkový pohled
ze silnice

přehled dějin

Graficke pismenko R. 1304 založil Hynek Berka z Dubé na zástavním bezdězském panství město Bělá. Současně s městem pravděpodobně vznikla i zdejší tvrz. Na počátku husitských válek držel zástavu Jan z Michalovic, za něhož se města v letech 1421 a 1426 zmocnili husité. Když jej na sirotcích roku 1431 dobyl míšeňský markrabě Zikmund, byla spolu s městem pobořena i tvrz. Páni z Michalovic drželi bezdězské panství až do roku 1468, později se majitelé několikrát vystřídali. Po smrti Jana Špetle z Janovic roku 1553 přiřkl zemský soud při dělení panství mezi jeho dcerami Anně z Janovic, po její smrti pak dědil manžel Jan Berka z Dubé. Bělá se tak stala ...

historie

Pro stavbu tvrze stavebník vybral ostroh vybíhající na východ od města. Na západě od něj byla oddělena příkopem a bránou v hradební linii. Areál tvrze obklopovala kamenná hradba ze tří stran doplněná dnes již téměř zaniklým parkánem, jeho průběh je částečně zřetelný pouze v hraně svahu. Před parkánem mohl být vyhlouben i později zasypaný příkop. Nejstarší palác literatura předpokládá na chráněné východní straně někde v místech dnešní kaple či

Bělá - zámek
    Od Bězděze k jihovýchodu sklání se krajina níže a níže, jak potok Bělá běží, kromě ostrožny mezi údolím potočným a roklí Vlčím dolem k východní straně, kdež město Bělá stojí. Město toto na třech stranách přírodou zpevněné bylo hrazeno hradbami, ve kterých se šest bran a branka nacházely. Kde byly stráně, byla ohrada jednoduchá, ale na čtvrté straně proti Bezdězi bývalo obezdění dvojité s příkopem, a v branách bývaly mosty zvodité. Na té straně

August Sedláček, Hrady zámky a tvze Království českého X., 10.4. 2017

WC, Bezbariérový, Parkoviště, Suvenýry, Rezervace, Úschovna kol, Pronájem prostor