Hrady.cz
Zřícenina hradu. R. 1285 darován Václavem II. Závišovi z Falkenštejna. R. 1304 majitelem zbraslavský klášter, r. 1358 litomyšlské biskupství. Dobyt za husit. válek (1425, 1429), poté rychle měnil majitele. Opuštěn zač. 17. stol.
Pohled na hrad od východu
Graficke pismenko Z hradu Lanšperka je dochovaná jedna velká dominantní zeď a několik zpolazasypaných sklepních místnůstek. Místečko je to pěkné a rohodně stojí za prozkoumání.
28.5. 2002

historie

Hrad Lanšperk vznikl v době vlády krále Přemysla Otakara II. v souvislosti s kolonizací oblasti mezi Tichou Orlicí a česko-moravským pomezím. Z králova pověření hrad pravděpodobně postavil některý příslušník rodu z Drnholce, který kolonizaci prováděl. Mohl to být Vilém z Drnholce, který do východních Čech přišel po r. 1249, nebo jeho synové Heřman a Oldřich z Drnholce. Stavebník si vybral pro hrad strategicky výhodně položené místo, vysoký

O Stromouchovi
    V roce 2005 jsem byla poprvé na hradě Lanšperk. Jelikož jsem senzitivní, povídám si s hrady a na Lanšperku jsem se dozvěděla následující: Ptala jsem se, jestli pamatuje krále a plesy a radovánky a Přemysla Otakara a hrad říkal, že byl obranný, ne královský. Že tam jezdilo plno rytířů, ale ne na nějaké oslavy. Říkala jsem mu, že jsem v létě byla na Zvíkově. Úplně ožil a povídá: Zvíkov, ten znám, to je ten hrad se špičatými okny. Tam byly

Rodochrozit, 5.10. 2012
    Hradní chůva Marta
    Lanšperk. Kdysi hrdé sídlo Záviše z Falkenštejna i pánů z Pernštejna patřilo v letech 1543–1564 českým pánům Bohdaneckým z Hodkova. Když jednoho dne dobrotivý pán Petr Bohdanecký hodlal opustit hrad, všiml si, že chůva jeho syna upřeně vyhlíží z jednoho z oken. Dívala se zaujatě stále do jednoho místa a tak si ani nepovšimla, že se blíží její pán. "Nuže, Marto, pověz mi kam tak zadumaně vyhlížíš ?", tázal se tehdy pan Petr. "Skoro bych řekl, že

Jaroslav Šefčík ( Ze zášeří českých hradů ), 5.4. 2009

Pardubický kraj