Hrady.cz
Vodárenská věž (42 m) byla postavena r. 1904 Františkem Schlafferem. Svému účelu sloužila do 60. let 20. stol. R. 1988 převedena na správu místní části pro další využití; to nenastalo a věž chátrala až do r. 2008, kdy na popud soukromého investora M. Sluky začala její přestavba na luxusní sídlo.
Graficke pismenko Tato vodárenská věž sloužila svému účelu až do šedesátých let. Tehdy byla ještě opravena fasáda, dnes je věž v celkově nepříliš dobrém stavu. Byla sice už v roce 1988 převedena na správu místní části pro další využití, ale dnes ji vlastní Viktor Furman a jeho plány ohledně opravy a dalšího provozu zatím nejsou známy. Najdete ji v ulici Davídkova, jen kousek od metra Ládví.

historie

Libeňská vodárenská věž Mazanka, nebo také věžový vodojem, která je vysoká 42 m, byla postavena r. 1904 Františkem Schlafferem ve stylu holandského majáku. Byla součástí vodárenského systému napájeného vodou z Káraného a zásobovala pitnou vodou nižší část Libně. Svému účelu sloužila do 60. let 20. století. Na konci 60. let byla ještě provedena oprava fasády, při této opravě byly bohužel odstraněny některé původní architektonické prvky. R.

věž
    vodárenská