Den boje za svobodu a demokracii

Novoměstská vodárna

Novomlýnská, Dolejší
První zmínka o vodárenské věži na dolním Novém Městě z r. 1484. R. 1536 nahrazena dřevěnou věží, opravená po požáru 1582. Kamennou věž z l. 1602–6 poškodila velká voda 1655, současný objekt z r. 1658 svému účelu sloužil do r 1877. Dnes v havarijním stavu, po rekonstrukci zde bude hasičská expozice.
Graficke pismenko Je již třetí v pořadí na tomto místě, původně stávala přímo u řeky - regulace Vltavy způsobila, že dnes stojí v městské zástavbě. Odtud se voda rozváděla dřevěným potrubím až do domů Nového Města. Ač zakončena vyhlídkovou plošinou s dvanácti okny, je veřejnosti nepřístupná. To je dáno především velmi špatným technickým stavem této památky. V roce 2012 převzalo věž do správy Muzeum hlavního města Prahy, které roku 2015 připravuje opravu věže. Po dokončení rekonstrukce by ve věži na podzim 2016 nebo na jaře 2017 měla být otevřena hasičská expozice.

Novoměstská vodárna Novomlýnská
    První zmínka o vodárenské věži na dolním Novém Městě pochází z roku 1484. Její podoba je neznámá, pravděpodobně byla dřevěná. Rada města se o výstavbě vodovodu v této části města usnesla až roku 1500. Původní objekt nahradila roku 1536 nová dřevěná věž, opravená po požáru 1582. Roku 1602 konstatovala městská rada její celkovou zchátralost a usnesla se na stavbě kamenného objektu. Ten vznikl v letech 1602–06 na dubových pilotách jako

Ivan Grisa, dle Jaroslav Jásek, Klenot města - Historický vývoj pražského vodárenství, 7.3. 2009

věž