Den boje za svobodu a demokracii
Vodárenská věž holešovických jatek byla postavena r. 1895. V l. 1910–1922 prováděny různé přístavby (chladírna, spalovna atp.). Po r. 1920 areál připojen na veřejný vodovod. R. 1983 jatka zanikla, vzniká tržnice. R. 1993 areál prohlášen kulturní památkou. R. 1998 proběhla rekonstrukce věže.
Graficke pismenko Věž této vodárny je lehce utopena ve změti stánků a prodejních hal Pražské tržnice. Najdete ji ve východní části. Tato novorenezanční stavba zásobovala vodou z místní studny jednotlivé provozy tehdejších jatek. Věž byla v roce 1998 opravena.

historie

Ústřední jatky a dobytčí trh v Holešovicích (postaveny r. 1895) měly od samého počátku svůj vlastní vodovod i kanalizaci. K zařízení patřila vodárenská věž se studnou, postavená v novobarokním stylu. V letech 1910 byly prováděny různé přístavby (obchod, chladírna, spalovna atp.). Po r. 1920 areál připojen na veřejný vodovod a věž přestává být využívána. Po otevření nových masokombinátů v Písnici a Čakovicích r. 1983 došlo k zániku jatek.

věž
    vodárenská