Hrady.cz
Vodní tvrz, prvně zmiňována r. 1354 v majetku Ondřeje z Popovic. Od r. 1488 v majetku Popovských z Bezejovic, kteří ji renesančně přestavěli. Majitelé tvrze se často střídali. R. 1797 koupena Jindřichem z Rottenhanu a upravena na tkalcovnu. Po r. 1989 vrácena v restituci, postupně je rekonstruována.
Graficke pismenko Na samotném břehu Mlýnského rybníka v Popovicích byla ve století 13. vystavěna tvrz obehnaná vodním příkopem. Tvrz byla ve století 18. značně stavebně upravena. Uvažuje se o obnově věže.
25.1. 2004

historie

Trojkřídlá vodní tvrz věžovitého charakteru, pochází z15. století. Nese prvky pozdně gotických úprav. V 16. století byla přistavěna dvě křídla. Tvrz, městečko a pět okolních vesnic, doplatily na stavovské povstání. Tehdejší majitelé bratři Heřman a Oldřich Kavka Říčanští z Říčan byli nuceni za účast na povstání majetek prodat. Ten pak vystřídal velký počet majitelů. V 18.století byla tvrz upravena a nakonec sloužila jako přádelna a tkalcovna,

Ivo Rozehnal - podle knihy Od Blaníku k Sázavě - P.Toufar 2004/Start, 27.3. 2008

Benešov  (BN)